Το 1959 οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν τη διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού, τα οποία παραθέτω παρακάτω:
1. Όλα τα παιδιά είναι ίσα, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα και θρησκεία
2. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν , σωματικά και ψυχικά, με τρόπο φυσιολογικό και υγιεινό.
3. Κάθε παιδί, από τη στιγμή που θα γεννηθεί, δικαιούται να έχει ένα όνομα και μια εθνικότητα.
4. Το κάθε παιδί πρέπει να τρέφεται ικανοποιητικά, να έχει σπίτι, ψυχαγωγία και ιατρική φροντίδα.
5. Αν το παιδί έχει κάποιο σωματικό πρόβλημα, δικαιούται να έχει ιδιαίτερη φροντίδα και εκπαίδευση.
6. Τα παιδιά χρειάζονται μία οικογένεια.. Αν δεν έχουν οικογένεια, ή αν είναι πολύ φτωχή, οφείλει να τα φροντίσει το κράτος
7. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μάθηση. Τουλάχιστον η στοιχειώδης εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν και υποχρεωτική.
8. Αν συμβεί κάτι έκτακτο, στα παιδιά πρέπει να παρέχεται βοήθεια πριν απο όλους τους άλλους.
9. Κανένα παιδί δεν πρέπει να δουλεύει αν δεν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία και δεν πρεπει να κάνει ποτέ ανθυγιεινή εργασία
10. Τα παιδιά πρεπει να μεγαλώνουν μέσα σε ένα πνεύμα φιλίας, ειρήνης και παγκόσμιας αδελφοσύνης.
Πηγή για το παραπάνω κείμενο:
Παπανικολάου Ρ., Εικαστικές δραστηριότητες και γιορτές στο νηπιαγωγείο, Εκδόσεις Μικρός Πρίγκηπας, Θεσσαλονίκη 1997
Τα κείμενα είναι της Νατάσας Μπαστέα
Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού η σημερινή και εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν από ασιτία και να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 22.500 παιδιά χάνουν ημερησίως τη ζωή τους από έλλειψη εμβολίων, ακάθαρτο νερό, έλλειψη τροφής ή κακή διατροφή. Εκτιμάται ότι 980.000 - 1.250.000 παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα εμπορίας ανθρώπων (για πορνεία, παιδική εργασία, αφαίρεση οργάνων) και 158 εκατ. παιδιά, ηλικίας 5 - 14 ετών εργάζονται υπό σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες. Αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η είδηση ότι εκατομμύρια περισσότερα παιδιά παρακολουθούν σήμερα σχολείο απ’ ό,τι πριν από 10 χρόνια...
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2010 (ΕΚΚΕ), 450.000 παιδιά και έφηβοι διαβιούν υπό ενδεείς συνθήκες. Κι αν τα ελληνικά νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά μειώνονται σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των φτωχών παιδιών αυξάνεται σταθερά. Σήμερα το 23,3% των παιδιών ηλικίας 0 -17 ετών ζουν στη φτώχεια, στο περιθώριο της κοινωνίας και το ποσοστό βαίνει αυξανόμενο.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να παράσχει ισότιμη σχολική φοίτηση σε όλα τα παιδιά. Το 7% των μαθητών εγκαταλείπουν το σχολείο στο δημοτικό ή το γυμνάσιο. Ανάλογο ποσοστό εφήβων εγκαταλείπει το Λύκειο, ανεβάζοντας στο 14,6% το ποσοστό των παιδιών που αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη 12ετή εκπαίδευση. Ειδικά μεταξύ των φτωχών παιδιών, αναλφάβητα είναι το 71,2%.
Σε ό,τι αφορά την παιδική εργασία, όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, ακμάζει στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, περίπου 20.000 έφηβοι εργάζονται νόμιμα. Όμως, ο πραγματικός αριθμός των ανηλίκων εργαζομένων είναι 5πλάσιος. Όπως εκτιμάται από το Συνήγορο του Παιδιού, 75.000 επιπλέον έφηβοι εργάζονται στη μαύρη αγορά εργασίας.
Κατά τα άλλα, δεν ξεπερνούν τους 70 οι ανήλικοι φυλακισμένοι, ενώ 5.000 παιδιά με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις διαβιούν σε ιδρύματα. Ο Συνήγορος του Παιδιού διεξάγει εδώ και χρόνια αγώνα για να κλείσουν τα παλαιά, μεγάλα ιδρύματα και να αντικατασταθούν από μικρές δομές εναλλακτικές του εγκλεισμού και από ειδικές στέγες προστατευτικής φιλοξενίας. Εχει καταθέσει σχετική εισήγηση στο ΚΕΣΑΘΕΑ (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων) του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους εφήβους με ροπή προς την παραβατικότητα ή ήδη φυλακισμένους. Αντίστοιχη εισήγηση έχει κάνει στο υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις. Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσχος «οι μικρές δομές έχουν μικρότερο κόστος και επιπλέον δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο επιστημονικό προσωπικό και λιγότερο στο διοικητικό, στο οποίο επικεντρώνονται οι μεγάλες μονάδες». Επίσης, έχει προτείνει στις Περιφέρειες να αναλάβουν τη διάδοση του θεσμού της αναδοχής, σύμφωνα με τον οποίο, οικογένειες με την υποστήριξη της Πολιτείας αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών. Και πάλι το κόστος της υποστήριξης που προσφέρει η Πολιτεία είναι μικρότερο από αυτό της συντήρησης των ιδρυμάτων.
Τέλος, άλυτο παραμένει το σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα των 7.000 - 8.000 αλλοδαπών παιδιών που εισέρχονται ετησίως ασυνόδευτα και ανυπεράσπιστα στην Ελλάδα, εύκολα θύματα κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.
Νοε 19th, 2009 by ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΕΦΥΡΑΣ
Στις 20 Νοεμβρίου 2009 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.).
Πρόσφατα παρουσιάστηκε η Ειδική Επετειακή Έκθεση της UNICEF «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο» για τα επιτεύγματα, τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις όσον αφορά στα δικαιώματα των παιδιών. Η Έκθεση επισημαίνει τη μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως η μείωση των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών, από 12,5 εκατομμύρια το 1990 σε 8,8 εκατομμύρια το 2008 (μείωση κατά 28%), η παροχή πρόσβασης σε καθαρό νερό σε 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους για την περίοδο 1990-2006, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που παραμένουν, όπως τα 51 εκατομμύρια παιδιά που δεν καταγράφονται κατά τη γέννησή τους, τα 101 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, τα 148 εκατομμύρια παιδιά που υποσιτίζονται κ.ά.
αφίσα του Χρήστου Παπαδημητρίου για την Π. Η. για τα δικαιώματα του παιδιού
Διαβάστε στο Διαδίκτυο:
τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που έχουν υπογράψει 193 χώρες
την έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο
Δείτε:
Δείτε τα βίντεο για την Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού, που ετοίμασε για το «Χαμόγελο του παιδιού» η δημοσιογραφική ομάδα του www.protagon.gr
Επισκεφθείτε επίσης:
www.0-18.gr Ο Ιστοχώρος του Συνήγορου του παιδιού
www.hamogelo.gr Ο Ιστοχώρος της οργάνωσης για την προστασία του παιδιού «Το Χαμόγελο του παιδιού»