Σεισμός


Ο Εγκέλαδος. Γλυπτό που τον αναπαριστάνει στον κήπο του Κάστρου της Βερσαλίας.Εγκέλαδος


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Εγκέλαδος. Γλυπτό που τον αναπαριστάνει στον κήπο του Κάστρου της Βερσαλίας.

Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γης που έπαιξε όμως πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία στην οποία και φονεύθηκε.

Για τον Εγκέλαδο και τον θάνατό του σώθηκαν πολλές παραδόσεις. Κατά μια εξ αυτών κατακεραυνώθηκε από τον Δία εναντίον του οποίου κινήθηκε, κατ΄ άλλη φονεύθηκε από τον ακόλουθο του Διονύσου τον Σειλινό, κατά τρίτη που είναι και η επικρατέστερη φονεύθηκε από την Αθηνά η οποία αφού τον έτρεψε σε φυγή έρριψε εναντίον του τη Σικελία ή το όρος Αίτνα με το οποίο και τον καταπλάκωσε. Ο Εγκέλαδος κινούμενος και στενάζοντας ενίοτε μέσα στο τάφο του προκαλεί εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμούς.

Ο Εγκέλαδος. Γλυπτό που τον αναπαριστάνει στον κήπο του Κάστρου της Βερσαλίας.


Μην χάνετε χρόνο. Διαλέξτε την ενότητα που σας ταιριάζει και περιπλανηθείτε.


 

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή του πλανήτη όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη.Τι πρέπει όμως να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Τα Ημισκούμπρια δίνουν τις απαντήσεις σε ρυθμούς Hip Hop.ΣΕΙΣΜΟΣ / ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ - Εικόνες από την αφίσα του ΟΑΣΠ, που είχε διανεμηθεί στα σχολεία.

1,  2  και  3


Aς δούμε ακόμα δύο δραστηριότητες - παιχνίδια, αυτή τη φορά από τα ΙΜΕάκια. Τι κάνουμε και τι ΔΕΝ κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Τι πρέπει να έχουμε σε πρώτη ανάγκη; Απαντήσεις στις επόμενες δραστηριότητες...


Τι κάνουμε, τι ΔΕΝ κάνουμε;  Επαφή

9odimkilkis

2341076455


 

Τι είναι σεισμός

Στην αρχαιότητα ο σεισμός ερμηνευόταν με διάφορους τρόπους: ήταν δόνηση λόγω της κίνησης του Εγκέλαδου μέσα στον τάφο του, αναγκαίο κακό σταμένο από το Δία, το αποτέλεσμα της συμπίεσης ατμών στο εσωτερικό της Γης, κραδασμός του εδάφους από το σπαρτάρισμα του γιαπωνέζικου γατόψαρου κα.Σήμερα όταν αναφερόμαστε στο σεισμό εννοούμε το τράνταγμα, τη κίνηση του εδάφους που οφείλεται στη θραύση πετρωμάτων, το στιγμιαίο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης δυναμικής ενέργειας σε καταπονούμενες περιοχές της λιθόσφαιρας. Ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει πολλές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά αγαθά.

Ένας πιο συγκεκριμένος και ακριβής ορισμός είναι ο ακόλουθος:
Σεισμός είναι η εδαφική δόνηση που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων στο εσωτερικό της γης, από φυσικές αιτίες.