• Οδηγός ασφαλείας εντός του σχολείου και στην διαδρομή από και προς αυτό. Ένα ατύχημα που μπορεί να πάθει ένα παιδί στο σχολείο δεν είναι πάντα αποτέλεσμα της δικής του απροσεξίας. Η υποδομή του σχολείου με συνάρτηση την ευθύνη αυτού μπορεί να είναι σε θέση να προλάβουν ένα παιδικό ατύχημα.

Προδιαγραφές ασφαλείας στα σχολεία
Κτιριακός Έλεγχος: Όλα τα σχολεία θα πρέπει συνεχώς να ελέγχουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να είναι ασφαλείς για τα παιδιά που στεγάζουν.
- Φαρμακείο: Όλα τα σχολεία πρέπει να διαθέτουν πλήρες φαρμακείο.
- Σκουριασμένα αντικείμενα: Στους χώρους του σχολείου δεν θα πρέπει να υπάρχουν σκουριασμένα ή αιχμηρά αντικείμενα, μιας και τα παιδιά υπάρχουν  περίπτωση να τραυματιστούν άσχημα πάνω σε αυτά. (π.χ. σκουριασμένα κάγκελα). 
- Πυρασφάλεια: Η ύπαρξη συστήματος πυρασφάλειας είναι απαραίτητη σε κάθε σχολείο. Θα πρέπει δε,  κάθε χρόνο να γίνεται άσκηση ασφαλούς εγκατάλειψης του κτιρίου σε περίπτωση φωτιάς
Σεισμός: Σε περίπτωση σεισμού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, όχι μόνον εξαιτίας της σεισμικής δόνησης αλλά και λόγω του πανικού που δημιουργείται. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα άσκησης σεισμού.

Ποιοι χώροι του σχολείου κρύβουν κινδύνους
Προαύλιο: Το προαύλιο του σχολείου είναι ένας χώρος που το παιδί περνάει τον χρόνο  του διαλείμματος του. Το παιχνίδι του κυνηγητού και της μπάλας είναι τα πιο συνήθη αίτια παιδικών ατυχημάτων στο σχολείο. Ακόμη και το κλασσικό σπρώξιμο δεν φαίνεται να έχει εκλείψει από την ώρα του διαλείμματος.
Πρόληψη
-Πάντα την ώρα του διαλείμματος θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας δάσκαλος που επιβλέπει τα παιδιά.
-Καλό θα είναι τα παιδιά των μικρών τάξεων να μην μοιράζονται το ίδιο προαύλιο με τα παιδιά των μεγάλων τάξεων. Έτσι θα ήταν εύλογο να βγαίνουν διαφορετικές ώρες. Ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να «πατηθούν» από τα μεγάλα παιδιά. 

Αίθουσα μαθημάτων: Κατά τη διάρκεια του μαθήματος όλα τα παιδάκια στέκουν ακίνητα στα θρανία, με το που θα χτυπήσει το κουδούνι, η αίθουσα μετατρέπεται σε παιδότοπο. Οι γωνίες των θρανίων, τα τζάμια ακόμα και τα πόμολα της πόρτας αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα παιδικά κεφάλια.
Πρόληψη
-Η αίθουσα του μαθήματος δεν είναι χώρος διαλείμματος.
-Ο δάσκαλος πρέπει να έχει τον έλεγχο της τάξης του έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα παιδί μέσα σε αυτή την διάρκεια του διαλείμματος
-Επιστροφή στον όρο «επιμελητής». Κάθε μέρα 2 άτομα της τάξης είναι υπεύθυνα για αυτή. Μια από τις αρμοδιότητες τους είναι να μην αφήνουν κανέναν να είναι μέσα στην τάξη εκτός και αν έχει άδεια από το δάσκαλο. 

Σκάλες: Οι σκάλες του σχολείου εσωτερικές ή εξωτερικές είναι ένα από τα πιο συχνά μέρη που γίνονται ατυχήματα. 
Πρόληψη
-Τα παιδιά των μικρών τάξεων να κάνουν μάθημα σε αίθουσες  όπου δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες.