ΛΟΦΟΣ ΚΙΛΚΙΣ χθες-σήμερα-αύριο
Αρκετές είναι οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης για να αναγνωρίσει αυτό τον πλούσιο σε εναλλαγές τοπίων, νομό της Βόρειας Ελλάδας . Μπορεί πάντως να ξεκινήσει την κάθε περιπλάνηση του στο χώρο και την ιστορία από την πρωτεύουσα, που είναι το Κιλκίς. H πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του Αι Γιώργη, πρωτοκατοικείται μετά την άλωση της πόλης το 1453.
Τα που μπορεί να δει ο επισκέπτης κατά την διαμονή του στην πόλη είναι: αξιοθέατα
Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου σώζεται η μεταβυζαντινή ομώνυμη εκκλησία, χτισμένη γύρω στο 1830, πιθανότατα σε θέση παλαιότερης. Το κτίριο είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη Βασιλικού ρυθμού μεγάλων διαστάσεων. Το εσωτερικό διασώζει την αρχική του διακόσμηση. Το ξύλινο τέμπλο είναι ζωγραφιστό και μερικές από τις εικόνες του είναι έργα ζωγράφων από την Κολακιά. Σημαντική θέση στο διάκοσμο κατέχουν τα ζωγραφισμένα ταβάνια που χρονολογούνται από το 1879. Σ' αυτά, τα γεωμετρικά σχήματα που διαμορφώνονται με λεπτούς πήχεις, κοσμούνται με φυτικά και ανθικά μοτίβα.
Τα μορφολογικά στοιχεία και ο διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 19ου αιώνα στο χώρο της Μακεδονίας.
2. Ανοιχτό Θέατρο Λόφου.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το αρχαιοπρεπές Ανοιχτό Θέατρο που λειτουργεί από το έτος 1989 και φιλοξενεί του θερινούς μήνες στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού « Στου Φεγγαριού το φως», δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ενώ κατά τον μήνα Οκτώβριο στην πόλη φυσάει ένας αλλιώτικος αέρας : καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κυκλοφορούν στους δρόμους και στα μαγαζιά και συμμετέχουν σε δρώμενα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου.
Το Σπήλαιο που βρίσκεται επίσης στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη, όταν κατά την εκτέλεση της λατομικής του εργασίας διάνοιξε την είσοδο του. Ένας χώρος που απλώνεται σε μήκος 500 μέτρων , σε δύο ορόφους που ξεπερνούν τα 1000 τμ, γεμάτος μυστικά , σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο του Κιλκίς παρουσιάζει ένα πρωτότυπο σχηματισμό , με έξι ευρύχωρους θαλάμους, όπου βρέ-θηκαν απολιθώματα και οστά ζώων , από ύαινες , άλογα ,ελάφια και τρωκτικά. Στις ανα-ζητήσεις του κάθε επισκέπτη θα προστεθούν και οι πολύτιμες γνώσεις του ξεναγού – σπη-λαιοερευνητή. Σύμφωνα με έρευνα Τσέχων γιατρών το σπήλαιο παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες για το βρογχικό άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες και δερματικές ασθένειες.
4. Το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Κατεβαίνοντας από το λόφο του Αγίου Γεωργίου συναντά κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο , που ανάμεσα στα άλλα στεγάζει τον μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κούρο της Αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αιώνα, τα τέσσερα μνημειακά αγάλματα από το Παλατιανό, καθώς και μία σειρά από κεραμικά της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες ελληνιστικών και ρωμαϊκών κυρίως χρόνων.
ΑΚΟΜΑ:
Η παλιά παράδοση της πόλης Κιλκίς
Ιστορική Αναδρομή της πόλης του Κιλκίς!